Kallesandevej

“Kallesåen”

Det mærkelige vejnavn har flere forklaringer:

En anden forklaring på oprindelsen til vejens navn går ud på, at navnet “Kallesande” henfører til, eller er afledet af, det, at is smelter og brækker af (isen kælver) – forstået på følgende måde: På bakkedraget øst for vejen er jorden let (derfor hedder området “Havreland”) med meget sand og kun lidt muld. Når tøbruddet satte ind ved vinterens slutning, tøede de øverste centimeter af jorden op, medens det underliggende jordlag forblev frosset (måske er blandingen af sand og muld medvirkende til, at det kun er et tyndt øverste lag, der smelter og glider ned ad det hårdere bundfrosne lag). Smeltevandet i det øverste optøede lag transporter sand og muld ned ad bakken og ud mod Limfjorden langs den dal, hvor Kallesandevej er. Undervejs til fjorden bundfældes de tunge sandpartikler, hvorimod de lettere muldpartikler fortsætter med smeltevandet helt ud i fjorden. På den måde deponeres meget sand i grøften og på vejen. “Kallesande” er derfor afledt af “at kælve” og “at tilsande”.

Kallesandevej 1 – “Det gule palæ”

Nedrevet ejendom – rødkalket

Nedrevet hus – hvid

Kallesandevej 2 – “Skinhøjgaard”

Nedrevet – “Slagterens hus”

Kallesandevej 3

Nedrevet ejendom

Nedrevet ejendom

Kallesandevej 4

Dette indlæg blev udgivet i Kallesandevej. Bogmærk permalinket.