Badetårnet i Skibsted Fjord

Min erindring om badetårnet ud for ”Grønnegaard”.

Skrevet af Kirsten Hansen

Jeg mener det blev bygget af mejeribestyrer Holger Korsgaard, muligvis en mejerist og Anders Thomsens 3 sønner Ivar, Christian og Oskar. Deres søster Ingeborg har jo nu bekræftet, at hun udførte udspring fra det, som jeg kunne huske. Hun var en utrolig dygtig gymnast, uddannet på Snoghøj Gymnastik Højskole, men også en rigtig ”vandhund” som svømmede store distancer. Hun blev gift med Dirk Winter, der var jøde. Jeg mindes deres besøg hos far og mor, når de var på ferie hver sommer. Jeg husker tårnet særlig, fordi det var sikkert, at vi kunne bunde, når vi blev inden for det. Jeg prøvede at holde ved bjælkerne rundt om det, og føle at når jeg nåede til sydsiden forsvandt bunden under mig. Der var dybt vand. Ellers kunne Ingeborg jo ikke have kunnet springe på hovedet ud. Det var skønne sommerdage, når vi mor og jeg og Anders Thomsens kone Inger gik tværs over markerne ned til fjorden for at bade næsten hver dag.

011-627

Ingeborg og Dirk

Jeg synes somrene var meget længere og også varmere end nu. Vi kunne jo bade helt hen i september med røde bær på tjørnen. Særlig sommerferien var jo skøn, når Ingeborg og hendes bror Carl var hjemme, og der var børnebørn på ferie hos deres bedstemor Kristiane, Hildas mor, der dengang var i ”Chicago”. Vi var tit mange på stranden om søndagen. Vi fik nok ikke rigtig sagt TAK til Hilda og Niels Krabbe for gæstfriheden. At vi gik over deres mark og badede fra deres strand, var vi altid velkommen til. Jeg mindes de dage med taknemlighed. Når om søndagen far, Anders Thomsen, Hilda og Niels Krabbe var med, husker jeg den tak og ærbødighed de viste over afgrøden på marken. Det var noget, der var os givet. Da var der skønne markblomster og agerhøns løb om benene på os. Hvor er det altsammen i dag, og hvis skyld er det, at det er væk. Jeg tænker på hvis det var i dag sådan et tårn skulle bygges. Sikken stak ansøgninger og tilladelser der skulle til. Den gang blev der vist ikke spurgt.

Jeg mener det blev bygget før krigen, men hvor mange år det stod husker jeg ikke. Jeg vil jo tro dets ”endeligt” var en hård isvinter. Det er store kræfter, der er på spil, når isen bryder op.

008-627

Kirsten Hansen har venligst lavet en skitse over hvordan badetårnet så ud.

———-

tilføjet af Inge Mardal

Der er 2 mennesker der kunne huske i begyndelsen af 2016 at der var et udspringstårn i Skibsted Fjord, nemlig Kirsten Abelone Andersen gift Hansen og Ingeborg Bjerregaard Thomsen gift Winter. Kirsten Hansen skrev i begyndelsen af 2016 til Ingeborg og spurgte om hun kunne huske badetårnet og dette var svaret hun fik tilbage, kort tid efter og inden der var gået en måned var Ingeborg død.

Kære Kirsten, Min mor Ingeborg Winter har bedt mig om at skrive til dig på hendes vegne: (Min mor er meget træt og sover meget)

Kære Kirsten, Jeg blev meget overrasket over at høre fra dig og jeg husker badetårnet. Jeg er glad for at blive husket for at springe ud fra tårnet. Jeg var jo altid supergymnast. Jeg vil tro, at tårnet var 2 meter højt……Sammen med de kærligste hilsner sender jeg tanker om en blå blomst, der voksede i Thy, kan du huske den?

 

Dette indlæg blev udgivet i Fortællinger. Bogmærk permalinket.