Anne Elisabeth Søe (1917 -2010)

Anne Elisabeth Søe.   1917 -2010.

Skrevet af Kirsten Søe Jørgensen (niece).

162-550

Anne Elisabeth Søe (kaldt Lis) blev født på ”Boddumgård” i Boddum den 30.3.1917 som yngste datter af gårdejer Jens Søe og hustru Kirstine, født Aggerholm.

Hun blev hjemmedøbt samme dag og indsignet (fremstillet) i Boddum Kirke den 12.8.1917.

Hun gik i skole i Boddum i 7 år og var en meget videbegærlig og opvakt elev, som havde nemt ved at tilegne sig boglig viden. Hun var endvidere dygtig til gymnastik og folkedans og udviste tidligt kreative evner med syning af tøj, som hun selv tegnede.

På den tid var det en selvfølge, at børn på landet deltog i pligterne i både hus, stald og mark og dermed blev oplært til at stå for husførelsen, når de selv ”fløj fra reden”.  Sådan var det også i Lis´ barndomshjem. Udover de praktiske pligter, der var ved at drive landbrug og have karle og piger på kost, var hendes far, Jens Søe, bl.a. sognerådsformand og var dermed engageret i politik og samfundsforhold.

Efter konfirmationen i Boddum Kirke den 12.4.1931 tjente hun flere steder i Thy – bl.a. i Hørdum Skole, hvor hun ved juletid blev bedt om at vaske ydermurene på skolen, så den var pæn til højtiden.

I 1938 var hun et år på højskole på Grundtvigs Højskole, Frederiksborg i Hillerød, hvor hendes far havde været elev mange år tidligere. Han ønskede, at hans døtre skulle være selvstændige og have en stor viden og det havde altid været en selvfølge for ham, at de skulle på højskole. I øvrigt havde hans kone, Kirstine, også været på højskole inden de blev gift – på hans opfordring.

I 1939 gennemførte Lis i et kursus for ”Husjomfruer og Assistenter til større Husholdninger” på Husassistenternes Fagskole i København.

Herefter arbejdede hun i et år som syerske hos Grethe Lodshøj, som havde en kjolestue i Hvidbjerg Thy.

I 1942 gennemførte hun ”Det store Kursus i Syning og Tilskæring” på Tilskærerskolen ”Esperance” i København, hvor hun bl.a. lærte hele processen i fremstilling af kjoler – fra tegning af kjolen til overlevering til kunden.

Herefter arbejdede hun igen i et år hos Grethe Lodshøj i Hvidbjerg Thy – som direktrice.

I 1942 døde Jens Søe og ”Boddumgård” blev solgt. Hans enke, Kirstine, flyttede til Hurup og købte hus på Parcelvej.

Begge Jens Søes døtre vidste meget tidligt, at de ville have en uddannelse, så de kunne klare sig selv. Det havde deres far haft meget svært ved at forstå. Det er underligt at tænke sig, når man ved, at han var foregangsmand på mange områder og også havde været berejst i sine unge dage, hvor han var i Amerika i 4 år. Men han har nok forestillet sig, at den ene af dem skulle overtage ”Boddumgård”, som havde været i slægtens eje siden 1807.

Det var Lis´ håb, at kunne komme til at arbejde på en højskole og derfor deltog hun i 1943/44 i et undervisningskursus på Snoghøj Gymnastikhøjskole ved Fredericia. Her lærte hun bl.a. praktisk gymnastik, folkedans, boldspil og svømning. Da tyskerne i de sidste år af 2. verdenskrig skulle bruge skolen, blev alle fra højskolen flyttet til ”Hindsgavl Slot” ved Middelfart.

Efter krigen flyttede både Lis og hendes søster, Karen, til København for at læse videre. I 1947 bestod Lis præliminæreksamen som privatist. For at kunne få råd til at uddanne sig, havde hun plads i huset – med kost og logi – og sørgede for den daglige madlavning til herskabet, samtidig med at hun læste.

I somrene 1948 og 1949 var Lis lærerinde på Høng Husmandsskole på Sjælland, hvor hun bl.a. underviste i gymnastik og folkedans og om vinteren gik hun på Faglærerseminarium i København. Hun bestod ”Eksamen for Faglærerinder” i fagene dansk og engelsk i hhv. april og oktober 1950.

Herefter blev hun ansat som lærer på ” Dronninglund Mellem- og Realskole” i Dronninglund, hvor hun underviste i dansk og engelsk i realafdelingen.

I skoleåret 1957/58 deltog hun i et årskursus på Danmarks Lærerhøjskole ”Emdrupborg” i København, i fagene verdenslitteratur, engelsk og tysk og blev efterfølgende ansat som lærer på ”Hulvejens Private Realskole” i Horsens, hvor hun underviste i dansk og engelsk. Her var hun ansat frem til sommeren 1970.

I skoleåret 1970/71 deltog hun igen i et årskursus på Danmarks Lærerhøjskole i fagene psykologi, didaktik og metodik, dansk litteratur og tysk, hvorefter hun frem til sommeren 1974 var ansat på ”Jysk Realkursus” i Århus.

I 1965 deltog hun i et sommerkursus i svensk i Stockholm og i 1968 i et tilsvarende i norsk i Trondheim. Og i 1975 bestod hun HF-eksamen i fransk i Århus.

De efterfølgende år var hun ”pensionist”; men var i skoleårene 1976/77 og 1977/78 ansat på Søndbjerg Ungdomsskole på Thyholm som lærer for eleverne i 10. klasse.

Herefter fortsatte hun sin pensionisttilværelse i Højbjerg ved Århus, hvor hun bl.a. nød at gå lange ture. En overgang var hun med i et projekt på Århus Universitet om bevarelsen af Thybomålet.

I 2004 flyttede hun til plejehjemmet ”Hestehavehusene” i Højbjerg, hvor hun boede frem til sin død den 23.5.2010 – 93 år gammel – efter et langt og begivenhedsrigt liv.

Lis´ urne er nedsat på Jens og Kirstine Søes gravsted på Boddum Kirkegård.

 

Efterskrift: Der er heldigvis gemt mange eksamensbeviser og anbefalinger efter min moster. Når jeg læser disse vidner det om, at hun fagligt var meget kompetent i alt det, hun beskæftigede sig med. Endvidere var hun trofast, loyal, pligtopfyldende, kultiveret og meget respekteret af sine omgivelser – ikke mindst af hendes elever og lærerkolleger. Hun havde humoristisk sans og havde arvet sin fars poetiske åre mht. at kunne skrive fortællinger og digte.

Dette indlæg blev udgivet i Beboere. Bogmærk permalinket.